21 Ekim 2017 Cumartesi

eer-lijk

Eerlijkheid is een grote deugd. Waardig en eervol.
Eerlijk blijven is altijd de beste keuze. Ook al is het soms de zwaarste.
Je kunt er op steunen, op vertrouwen. Ze zal je nooit in de steek laten, je altijd trouw blijven. Achterhouden of liegen doen dat zeker niet.

Maar het leven wijst uit dat mensen te veel eerlijkheid niet aan kunnen.
Rationeel zal een ieder zeggen van wel, maar emotioneel blijkt dat veelal niet het geval.
Je ziet bij onnodig veel eerlijkheid dat de houding van mensen toch veranderd, ondanks de eerlijkheid. Je relatie wordt toch weer anders. Niet iedereen kan alle eerlijkheid aan; de volledige gedachtegang van iemand over iemand anders. Het zou wel mooi zijn, maar veelal zijn mensen nog niet zo ver. En het is het niet waard dat ver doorgevoerde eerlijkheid ten koste gaat van een goede relatie.

Ik geloof momenteel meer in "wel altijd eerlijk zijn, maar niet overbodige details delen". Je gesprekspartner heeft recht op de waarheid voor dat gedeelte wat hij/zij zou moeten weten, hoort te weten, waar hij/zij eigenlijk recht op heeft. Dat gedeelte dient altijd te worden uitgespoken ongeacht de risico's. Anders wordt het achterhouden of liegen en daar kunnen relaties niet op worden gebouwd.

Maar na een bepaalde grens wordt de diepgang overbodig, zijn details niet meer nodig. Na die grens brengt de eerlijkheid onnodige risico's met zich mee voor de relatie. Zonder dat deel weet je gesprekspartner ook voldoende; de waarheid waar hij/zij recht op heeft. Dus aan ons de keuze om of aan de drang toe te geven om alle details te delen en verre diepgang te bereiken met alle gevolgen vandien of de uitdaging aan te gaan om die grens te kunnen ontdekken, te kunnen bepalen waarbij een ieder de juiste hoeveelheid waarheid geeft en krijgt en de relatie wordt beschermd van onnodige risico's.

Aan een ieder ook de uitdaging om zich zo te ontwikkelen, om bewuster te worden van de eigen persoon en de emoties, dat je ook vergaande eerlijkheid kunt verdragen, kunt waarderen zonder dat dit (onderbewust) negatieve gevolgen heeft voor de relatie. Misschien dat er dan ooit een dag komt dat mensen geen grenzen meer hoeven te kennen voor eerlijkheid.

Eer-lijk, gegroet,
B.T.

Hiç yorum yok: